True
Oranje.TV - TV kijken via internet, de beste Oranje tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Radar - Alle afleveringen
Radar
Radar: Afl. 31

De laatste verzekeraars stoppen in 2025 met restitutiepolissen, de financiële gevolgen zijn groot. Er komen veel klachten binnen over het bedrijf Fix it Faster, een bedrijf dat geld vraagt voor gratis handleidingen. Wereldwijd trappen miljoenen mensen in nepadvertenties, een internationaal netwerk verdient hier honderden miljoenen per jaar mee. Welke BN'er levert het meeste geld op? Radar krijgt een lijst van mogelijke slachtoffers in handen en ontdekt waar het geld naartoe gaat.



Radar
Radar: Afl. 30

Multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg en Fons Hendriks dat misstanden signaleert en consumentenaangelegenheden onderzoekt, en probeert bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar: Afl. 30

Intimidatie tegenover huurders door verhuurders. Van afsluiten van het gas tot het verwisselen van sloten, het kan ver gaan. Er zijn meldpunten, maar weet elke huurder die wel te vinden? En twee op de vijf bevraagde Radar Panel-leden voelen de druk om weleens wat te kopen in een videospel. Toezichthouder ACM reageert aan tafel.



Radar
Radar: Afl. 29

Als je een hypotheek hebt afgesloten is de kans groot dat je een extra percentage rente betaalt. Radar ontdekt dat twee derde van huizenbezitters niet goed weet wat het is, laat staan dat je er behoorlijk op kunt besparen. ING laat klanten onnodige rente betalen. Welke banken doen dit nog meer? ING reageert. De airfryer is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Handig, snel, en nu zelfs met twee mandjes: frietjes links, snacks rechts, alles tegelijk op tafel. Maar maken die dubbele airfryers hun beloftes waar? Er worden vijf exemplaren getest. Welke bakt ze goudbruin en welke levert vooral gebakken lucht?



Radar
Radar: Afl. 28

Elk jaar kloppen bijna 100.000 Nederlanders bij de huisarts aan met gordelroos. Een effectief vaccin bestaat, maar ruim 70% van de Nederlanders weet dat niet. Spraakcomputers geven mensen met een meervoudige beperking de kans om te communiceren als ze dat op een andere manier moeilijk of niet kunnen. Zonder vergoeding van de zorgverzekeraar is vanwege de hoge kosten een spraakcomputer voor veel mensen geen optie. Komt daar verandering in?



Radar
Radar: Afl. 27

Oud-klanten van energieleverancier HEM worden telefonisch bedreigd om onterechte opzegboetes te betalen. Er wordt gedreigd met deurwaarders en flinke beslagleggingen. Ook de bedragen die oud-klanten door het ingrijpen van Autoriteit Consument & Markt (ACM) helemaal niet hoeven te betalen worden hierin meegenomen. Tienduizenden vrouwen in Nederland hebben een verhoogd risico op borstkanker. Ze hebben zeer dicht borstklierweefsel. De aangeboden mammografie werkt bij hen minder goed. Tumoren zijn slecht zichtbaar. Een MRI spoort veel meer tumoren op en zou daarmee levens kunnen redden, maar die krijgen ze niet.



Radar
Radar: Afl. 26

Een rechter oordeelde onlangs dat Europarcs vaak kopers van een vakantiehuis misleidt. Aanleiding om een massaclaim te starten. Er zijn lange wachtrijen voor transgenders. Dit kan leiden tot depressies en soms zelfs tot zelfdoding bij transmensen. Sommigen stappen over op zelfmedicatie, iets wat artsen ten zeerste afraden omdat het gevaarlijk is. Wat kan hieraan gedaan worden? Tegenwoordig kan personeel met een onlinecursus worden opgeleid tot BHV'er zonder ooit geoefend te hebben op een reanimatiepop of een brand te hebben geblust. Via de mail krijgen ze vervolgens een diploma en kunnen ze worden ingezet als BHV'er. Mag dit volgens de wet?



Radar
Radar: Afl. 25

Bij veel drogisterijen zijn tegenwoordig zelftesten te koop. Met die testen kun je bijvoorbeeld testen of je een darmontsteking hebt, of een schildklierprobleem. De prijzen voor die testen lopen uiteen van soms een paar tientjes tot wel een paar honderd euro, maar hoe zinvol zijn die testen eigenlijk? Er zijn energiebedrijven die de randen van de energiewet opzoeken. De afgelopen twee jaar krijgt Radar klachten over verkooppartij Fluent Energy in combinatie met energieleverancier Gulf Gas & Power. Kleine ondernemers worden gouden bergen beloofd maar als die uitblijven krijgen de ondernemers torenhoge opzegboetes voorgeschoteld.



Radar
Radar: Afl. 24

Op Instagram duiken steeds meer nep-advertenties op waarin BN'ers zonder toestemming worden misbruikt. Deze advertenties lokken mensen naar frauduleuze websites met valse beloften over snel geld verdienen. In werkelijkheid verliezen mensen hun geld, met flinke financiële ellende tot gevolg. Zorgverzekeraars kopen een hoeveelheid zorg in bij instellingen. Daarmee wordt het maximale budget of het maximale aantal behandelingen van een instelling bepaald. Als dit omzetplafond wordt bereikt, moeten zorgverleners een patiëntenstop instellen. Radar krijgt berichten binnen dat bij verschillende ggz-zorgverleners het plafond nu al is bereikt.



Radar
Radar: Afl. 23

Glazenwassers claimen vaak een wijk en creëren oneerlijke concurrentie, waardoor de consument benadeeld wordt. Hoe gaan glazenwassers te werk? Fons onderzoekt een website die belooft dat je binnen één dag je scooterrijbewijs kunt halen. In werkelijkheid ligt het examen 150 kilometer verderop, met een wachtlijst van twee maanden. Alleen tegen een meerprijs van 155 euro kan het eerder en dichter bij huis. Radar spreekt gedupeerden die geen gehoor krijgen na betaling, niet kunnen inplannen voor examens en geen reacties krijgen op telefoontjes. En hoe komen oud-studenten met een studieschuld ooit nog aan een koopwoning?



Radar
Radar: Afl. 22

Vanaf 2027 is het voorbij: geen verrekening meer van opgewekte stroom met je verbruik. Maar wat gebeurt er met de terugleververgoeding en blijven de kosten voor het terugleveren van stroom bestaan? Zelfs toezichthouder ACM uit zorgen over de onduidelijkheden in de wet. Chronisch zieke kinderen en kinderen met een beperking hebben langdurig zorg en ondersteuning nodig. Ze worden van de ene naar de andere instantie doorverwezen en krijgen uiteindelijk niet de zorg die ze nodig hebben. Met alle gevolgen van dien voor het kind, maar ook voor de ouders. Hoe kan het dat het systeem zo in elkaar steekt?



Radar
Radar: Afl. 21

Als ING-klant Jalal geld wil overmaken, bevriest zijn bank de transactie omdat de naam 'Abdelhamid' erin staat. ING eist opheldering: gaat het hier om Abdel Hamid Mahmud al-Tikriti, de in 2012 overleden lijfwacht van Saddam Hoessein? Deze absurde controle leidt tot een gevecht met de bank en tot een rechtszaak. Waarom stelt een bank dit soort vragen? En wie beschermt klanten tegen discriminerende controles?



Radar
Radar: Afl. 20

Risico-opslag: twee op de drie Radar Panel-deelnemers weten niet goed wat deze hypotheekterm inhoudt. Banken leggen hem zelden uit in hun hypotheekoffertes, maar waarom niet? En dat terwijl dit een half procent kan schelen op je hypotheekrente. * Je zorgt jarenlang voor een familielid, je krijgt betaald uit een persoonsgebonden budget (pgb), je betaalt inkomstenbelasting en krijgt zelfs vakantiegeld. Maar als degene waarvoor jij zorgt overlijdt of jij wordt ziek, dan blijkt er niets geregeld. Waarom steekt het systeem zo in elkaar? En wie gaat daar iets aan doen?



Radar
Radar: Afl. 19

Oud-stagiairs bij Transavia werden naar eigen zeggen ingezet als volwaardig personeel zonder daarvoor betaald te worden. In 2022 kreeg de luchtvaartmaatschappij al een boete voor eenzelfde soort zaak. Nu zijn er weer klachten. En de kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen zijn groot en nog altijd geheim. Het is voor patiënten onmogelijk om een goed afgewogen beslissing te nemen bij welk ziekenhuis je de behandeling laat uitvoeren. Dat kan grote gevolgen hebben voor patiënten. Hoe kan dit beter?



Radar
Radar: Afl. 18

We besteden aandacht aan de gigantische terugroepactie van Babboe-bakfietsen. Gedupeerden eisen actie van de bakfietsenfabrikant. Wat zijn hun rechten? Fons spreekt een echtpaar uit Goes, hun auto werd tijdens het gebruik van de valet parking op luchthaven Schiphol meermaals gebruikt. Hoe kwamen zij hierachter? En wat houdt de 'as is where is'-clausule voor huizenkopers in?



Radar
Radar: Afl. 17

Wat als je alleen vanwege je achternaam of je geboorteplaats geen gebruik kan maken van je betaalrekening of zelfs je rekening wordt opgeheven? De overheid onderzoekt na signalen hierover uit de moslimgemeenschap of banken genoeg doen om discriminatie tegen te gaan. Ook Radar krijgt signalen en spreekt met meerdere gedupeerden en met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De Nederlandse Vereniging van Banken reageert in de studio. En wat te doen als jouw pakketje leeg wordt bezorgd door de postbode en PostNL geen idee heeft waar de inhoud gebleven is? Fons probeert het vermiste zwanenbeeld van Swarovski te vinden.



Radar
Radar: Afl. 16

Multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg dat misstanden signaleert en consumentenaangelegenheden onderzoekt en probeert bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar: Afl. 15

De voordelen van platinum concerttickets, zijn die er wel? Wat is er aan de hand bij telecomprovider Odido? Radar ontving duizend klachten. En wat betekent de digitale euro voor jouw portemonnee?



Radar
Radar: Afl. 14

Het bedrijf Belvilla biedt accomodaties aan die helemaal niet beschikbaar zijn en annuleert op het laatste moment. Ook kijken we naar het verschil tussen de AOW-en de pensioenleeftijd en nemen we woningleegstand onder de loep.



Radar
Radar: Afl. 13

De hele wereld heeft er last van: medicijntekort. In Europa is Nederland koploper als het gaat om de tekorten. Meer dan tweeduizend geneesmiddelen zijn in ons land al lange tijd niet op voorraad en het einde van het tekort lijkt nog niet in zicht. Verschillende partijen praten over de oorzaken en de mogelijke oplossingen. Hoe komt het dat er zulke tekorten zijn in Nederland? Hoe pakken andere Europese landen het aan? En kunnen we wat van die landen leren om het tij in Nederland te keren?



Radar
Radar: Afl. 13

De hele wereld heeft er last van: medicijntekort. In Europa is Nederland koploper als het gaat om de tekorten. Meer dan tweeduizend geneesmiddelen zijn in ons land al lange tijd niet op voorraad en het einde van het tekort lijkt nog niet in zicht. Verschillende partijen praten over de oorzaken en de mogelijke oplossingen. Hoe komt het dat er zulke tekorten zijn in Nederland? Hoe pakken andere Europese landen het aan? En kunnen we wat van die landen leren om het tij in Nederland te keren?



Radar
Radar: Afl. 12

De verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. Want waarom geldt deze belasting wel voor water met citroen, maar niet voor suikerrijke chocolademelk? Ook zoeken we uit waarom het zo moeilijk is om je contract bij beveiligingsbedrijf Verisure op te zeggen en probeert Fons Hendriks contact te krijgen met Peter Gillis.



Radar
Radar: Afl. 11

In vergelijking met andere Europese landen is vast internet duur in Nederland. Dat ligt aan gebrek aan concurrentie. 75% van de internetmarkt is in handen van twee bedrijven: KPN en Ziggo. Bovendien wordt er reclame gemaakt voor abonnementen met hoge internetsnelheden die vaak niet nodig zijn. Waarom zorgt de overheid niet voor meer concurrentie? In Radar Checkt! het bedrijf Digihero dat zich richt op het mkb met aanbiedingen voor sneller internet. Er komen klachten binnen over agressieve verkoopmethodes en hoge opzegboetes. Fons gaat langs. En wat doen de vier grote datingapps Tinder, Lexa, Bumble en Happn om te beschermen tegen oplichting?



Radar
Radar: Afl. 10

De efficiëntie van een elektrische cv-ketel, is de aanschaf wel zo voordelig als dat het doet lijken? Huisdieren lopen nog steeds regelmatig brandwonden op na inname van groene aanslagreiniger, heeft een verplichte waarschuwing op het etiket zin gehad?



Radar
Radar: Afl. 9

Je inkomen, eigen vermogen, arbeidsverleden, een kopie van je bankrekening en nog een hele stapel aan persoonsgegevens. Dat vragen verhuurders bij inschrijving bij de verhuurmakelaar. Experts vinden dat te vroeg en te veel. Als je de gegevens niet afgeeft, kom je niet eens in aanmerking voor een huurwoning. Maar als dit niet mag, waarom doet de toezichthouder er dan niks aan? Verder: Het ligt allebei bij de supermarkt: biologische en niet-biologische zalmfilet. Wat is de belangrijkste reden voor de consument om biologische zalm te kopen? 59 procent zegt voor biologisch te gaan omdat daar geen antibiotica in zit. Klopt dat?



Radar
Radar: Afl. 8

Fons Hendriks zoekt uit of de Nederlandse stichting 168Million wel echt waterputten bouwt in Oeganda. Ook kijken we naar het groeiende probleem van funderingsschade.



Radar
Radar: Afl. 8

Fons Hendriks zoekt uit of de Nederlandse stichting 168Million wel echt waterputten bouwt in Oeganda. Ook kijken we naar het groeiende probleem van funderingsschade.



Radar
Radar: Afl. 7

Nederland is koploper in het spuiten van pesticiden waar PFAS in zit. PFAS komen niet in de natuur voor en kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer resten van deze pesticiden op groente en fruit blijft zitten. Waarom gebruiken boeren en telers deze pesticiden en hoe schadelijk zijn ze? Ook: Enkel glas is een gebrek in een huurwoning, oordeelde een rechter. De verhuurder in de rechtszaak werd gedwongen om de ramen te vervangen. Wat betekent deze uitspraak voor de huurders van de 760.000 Nederlandse woningen die nog enkelglas-ramen hebben?



Radar
Radar: Afl. 6

Aandacht voor te dure gehoortoestellen. Want heb je dat dure apparaat wel echt nodig of voldoet een andere variant ook? En energiemaatschappij Greenchoice benadeelt een deel van haar klanten met een eigen interpretatie van de salderingsregeling. En hoe zit het nu met klanten van de Hollandse Energie Maatschappij? Wat betekent de uitspraak van de rechter, waarbij Radar in het gelijk werd gesteld, voor hen?



Radar
Radar: Afl. 5

Slachtoffers van het toeslagenschandaal willen weten waarom de Belastingdienst hen heeft getiranniseerd. Daarom eisen ze álle documenten op die de Belastingdienst over hen heeft verzameld. De wachttijd is inmiddels drie jaar. Fons Hendriks houdt zich bezig met een magnetische waterontharder die water onthardt. Het apparaat is goedkoop en makkelijk te installeren. Maar of het ook echt werkt? Fons komt erachter dat de zaken van de eigenaar van het bedrijf dat de magneten verkoopt, op zijn zachtst gezegd niet lekker lopen.



Radar
Radar: Afl. 4

Onterechte huurverhoging. * Radar Checkt! bed kwijt. * Geld misgelopen door traag handelen banken en verzekeraars.



Radar
Radar: Afl. 3

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Dit is ongunstig voor de overheid en energieleveranciers die belasting en inkomsten mislopen. Energieleveranciers lijken nu al creatief te zijn door op een andere manier kosten in rekening te brengen bij zonnepaneelbezitters. Wie gaat de regels bepalen? De Consumentenbond reageert in de studio. Kitty Melse verhuurt een kamer aan een jonge vrouw die moeilijk aan een woning komt na haar tijd in de jeugdzorg. Als dit bekend wordt bij Obvion, haar hypotheekverstrekker, wil deze gelijk de hypotheek afgelost zien. Waarom handelt Obvion op deze manier? Fons duikt in de problemen rond hospitacontracten.



Radar
Radar: Afl. 2

Welke garanties krijgen zonnepaneelbezitters? * De vergoeding van kinderbrillen. * Wie helpt je van je antidepressiva af?



Radar
Radar: Afl. 1

AOW-gat door verkeerde informatie Mijnpensioenoverzicht.nl * 21 procent btw op reparaties * Opnieuw klachten over Refurbished.nl